3 biji telur gred A (sejukkan dalam peti ais)
225 gram tepung gandum
220 gram gula halus (dikisar dan diayak)
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil ovallete
Pewarna
Jam blueberry/strawberry/peanut butter (boleh tukar ikut kegemaran)
Cara membuatnya:
1.Masukkan tepung gandum, gula halus, serbuk penaik, susu, ovallete dan telur ke dalam mangkuk.
2.Putar dengan halaju paling tinggi selama lebih kurang 5 minit atau adunan mengembang.
3.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna mengikut kegemaran.
4.Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga separuh mangkuk.
5.Masukkan filling mengikut kegemaran masing-masing dan tambah lagi adunan sehingga hampir penuh.
6.Kemudian lukis dot-dot di atas adunan tadi dengan menggunakan warna yang lain.
7.Didihkan air utk mengukus.Kukus lebih kurang 10 ke 15 minit.
8.Apam Polkadot dah siap untuk dihidangkan.
Sumber http://my-resepi.blogspot.com/2012/01/apam-polkadot.html#ixzz1kSFrLs5l
Under Creative Commons License: Attribution
SELAMAT MENCUBA......BILA DAH ABIH FINAL EXAM BOLEH LA... MENCUBA,SEDAAAAP... hr/>
Tiada ulasan:
Catat Ulasan